Olifanten in dierentuinen leven korter

WASHINGTON - Olifanten die in Europese dierentuinen verblijven, leven aanzienlijk korter dan dikhuiden in het wild. Olifanten in dierentuinen kampen vaak met overgewicht en sterven aan de gevolgen daarvan.

Dat blijkt uit een onderzoek, waar de Britse nieuwszender BBC vrijdag over schrijft.

Dikke olifanten krijgen vaker doodgeboren kalfjes dan olifanten met een normaal gewicht. Ook stress zorgt ervoor dat olifanten in gevangenschap korter leven. Vooral het transport tussen verschillende dierentuinen als de dieren jong zijn, hakt er volgens de onderzoekers flink in.

Afrikaanse olifanten leven in gevangenschap gemiddeld negentien jaar. In het wild worden deze dieren gemiddeld 56 jaar oud.

Houtfabrieken

Aziatische olifanten die werken als lastdier, bijvoorbeeld bij houtfabrieken, hebben het ook minder zwaar dan hun soortgenoten in dierentuinen. Het aantal Aziatische olifanten dat in gevangenschap sterft ligt twee tot drie keer zo hoog in dierentuinen als bij de houtfabrieken.

De wetenschappers vergeleken de levens van 4500 olifanten in een nationaal park in Kenia, Europese dierentuinen en bij houtfabrieken in Myanmar.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie