Verveling legt hersenverbindingen lam

Mensen die zich vervelen, kunnen zich niet goed concentreren omdat verbindingen tussen verschillende gebieden in hun hersenen falen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.

De onderzoekers van de universiteit in Michigan lieten verschillende proefpersonen in een MRI-scanner plaatsnemen om daar een uur lang onafgebroken letters op te noemen, die op een televisiescherm verschenen.

De monotone bezigheid leidde al snel tot verveling, zo bleek uit hun afnemende reactiesnelheden. Op de hersenscans was te zien dat veel van hun hersenverbindingen op dat moment niet meer goed werkten.

De communicatie tussen hersengebieden die worden geassocieerd met zelfbeheersing, zicht en taalverwerking droogde zelfs volledig op. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Britse tijdschrift New Scientist.

Hoofdonderzoeker Daniel Weissman concludeert uit zijn experiment dat het menselijk brein tijdens periodes van verveling niet simpelweg afgeleid is, maar totaal ontkoppelt raakt. “Mensen slaagden er niet in om de hersenverbindingen te herstellen door zich te focussen”, zo verklaart hij.

Gemoedstoestand

Weissman stuitte bij zijn experiment ook op een specifiek gebied in het menselijk brein dat steeds oplichtte op de hersenscans als de proefpersonen verveeld raakten. Hij denkt dat signaal te kunnen gebruiken bij nieuwe technieken om de gemoedstoestand van mensen op afstand te detecteren.

“Met dit soort specifieke breinsignalen kunnen we in de toekomst mogelijk zelfs menselijk gedrag voorspellen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie