AMSTERDAM - Honden hebben een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en 'staken' zelfs vaak als ze oneerlijk worden behandeld. Dat hebben wetenschappers uit Oostenrijk aangetoond.

Bij het experiment aan de universiteit in Wenen moesten 43 goed getrainde honden verschillende malen op commando een poot geven aan hun baasjes. De dieren gehoorzaamden vrijwel altijd, ongeacht of ze een beloning kregen voor het kunstje.

Het gedrag van de dieren veranderde echter drastisch als ze zagen dat andere honden een beloning kregen voor het trucje, terwijl ze zelf niets ontvingen.

Stress

De honden die ongelijk werden behandeld ten opzichte van hun soortgenoten, gaven nog maar in 13 van de 30 gevallen een poot. Ook vertoonden ze vaak symptomen van stress.

Volgens hoofdonderzoekster Friederike Range bewijst het experiment dat de viervoeters een goed ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid hebben.

Apen

Veel hondenbezitters vermoedden dat al langer. Maar tot nu toe zijn alleen bij apen gevoelens van jaloezie, afgunst en schuld aangetoond. Psychologen gingen er lange tijd vanuit dat andere dieren niet genoeg 'zelfbewustzijn' zouden hebben om dat soort complexe emoties te ervaren.

"Maar het is duidelijk dat honden zich onprettig voelen in situaties waarin ze oneerlijk worden behandeld", aldus Range in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. "Dit experiment zou ook kunnen verklaren waarom sommige honden jaloers reageren als hun baasjes een kind krijgen."