AMSTERDAM - Mannen vinden het uiterlijk van hun partner niet belangrijker dan vrouwen, maar het cliché dat mannen meestal jongere vrouwen proberen in te palmen met hun sociale status klopt wel. Dat blijkt uit een studie naar contactadvertenties.

De onderzoekers van de universiteiten in Göteborg en Oxford bestudeerden 400 contactadvertenties uit kranten en op internetsites om te achterhalen op basis van welke criteria mannen en vrouwen hun partners kiezen.

Hun onderzoek richtte zich vooral op algemeen geaccepteerde liefdeswijsheden, zoals de theorie dat mannen het met name belangrijk vinden dat hun partner aantrekkelijk is en dat vrouwen vooral op zoek zijn naar een man met status.

Uit de studie blijkt dat sommige van die clichés niet kloppen. Zo hechten mannen en vrouwen volgens de onderzoekers evenveel waarde aan het uiterlijk van hun partner.

Fysieke eigenschappen

"Als het om fysieke eigenschappen gaat, zijn mannen en vrouwen hetzelfde", aldus onderzoeksleider Jörgen Johnsson op de Amerikaanse website ScienceDaily. "Ze gebruiken even vaak woorden als 'atletisch', 'mooi', 'lang', en 'slank' om zichzelf of hun gewenste partner te beschrijven."

Andere vooroordelen over voorkeuren van mannen en vrouwen in de liefde, zijn wel wetenschappelijk te onderbouwen.

Rijkdom

Zo blijkt uit de studie dat vrouwen weldegelijk vaker op zoek zijn naar sociale status en rijkdom dan mannen. Mannen spelen daar volgens de onderzoekers op in door termen als 'groot huis' en 'economisch onafhankelijk' te gebruiken in hun advertenties.

Verder zijn mannen vrijwel altijd op zoek naar een jongere partner. Van de 97 mannelijke adverteerders in het onderzoek, waren er maar drie op zoek naar een oudere vrouw.

Vrouwelijke adverteerders

Dat sluit echter goed aan op de wensen van vrouwen, want de meeste vrouwelijke adverteerders zijn ook op zoek naar oudere mannen. Alleen vrouwen die ouder zijn dan 60 jaar zoeken volgens de wetenschappers vaak naar jongere mannen.