AMSTERDAM - De moderne mens is mogelijk 80.000 jaar eerder ontstaan, dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit de datering van stenen voorwerpen die zijn gevonden in Ethiopië.

De geslepen stenen zijn al opgegraven in de jaren zeventig in de regio Gademotta in de Ethiopische Riftvallei. Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Berkely hebben echter nu pas vastgesteld hoe oud de voorwerpen zijn.

Met de nieuwste dateringtechnieken kwamen ze tot de conclusie dat het vulkanische as waarin de instrumenten zijn ontdekt al zeker 276.000 jaar oud is, zo meldt National Geographic Channel.

Primitieve messen

De stenen voorwerpen deden waarschijnlijk dienst als primitieve messen. Volgens de onderzoekers moeten de instrumenten zijn gemaakt met verfijnde technieken die wijzen op de aanwezigheid van mensen met behendige vingers en goed ontwikkelde hersenen, mogelijk zelfs Homo sapiens.

De oudste botten van de moderne mens die tot nu toe zijn gevonden, dateren echter van 'slechts' 195.000 jaar geleden.

Moeilijk bepalen

Bij de opgraving van de stenen voorwerpen in Gademotta zijn geen menselijke resten gevonden. Dat maakt het moeilijk om te bepalen door wie de instrumenten zijn gemaakt.

"Het lijkt er in ieder geval op dat we op een vroeg tijdstip technologisch gezien al slimmer waren, dan we tot nu toe dachten", aldus onderzoekster Leah Morgan.

Nog complexer

Ook de gerenommeerde Britse archeologe Laura Basell van de universiteit in Oxford is onder de indruk van studie. "Deze nieuwe datering van de opgravingen in Gademotta verandert de manier waarop we denken over menselijke evolutie", verklaarde zij tegen National Geographic Channel. "Het maakt de situatie nog complexer dan die al was.

Toch bewijst de ontdekking volgens haar nog niet definitief dat de Homo sapiens ouder is dan tot nu toe werd aangenomen. "Het is ook weer niet zo simpel dat we een specifieke menselijke soort kunnen koppelen aan bepaalde technologie en meteen de historische tijdlijn kunnen veranderen."