AMSTERDAM - De in Nederland nog onbekende plaagmier is bezig aan een enorme opmars in Europa. In België en Duitsland zijn de insecten inmiddels gesignaleerd.

Opmerkelijk is dat de kolonies tien tot soms wel honderd keer zo groot kunnen worden als die van de in Nederland bekende mierensoort. De plaagmier staat ook bekend als de bruine mier (Lasius neglectus in het Latijn) en het bestaan van de soort is pas sinds 1990 bekend.

Plaag

Omdat de kolonies tot wel honderd keer zo groot kunnen worden als de in Nederland bekende soort, worden de groepen plaagmieren als een plaag beschouwd. De verwachting is dat de kolonie met zijn enorme aantallen plaagmieren de inheemse miersoorten op den duur verdringt uit het natuurlandschap.

Koos Boomsma, medeontdekker van de mier, zegt in een persbericht dat hij zijn ogen niet kon geloven toen hij de soort begin jaren'90 aantrof. "Ik kon niet geloven wat ik zag, zoveel mieren die zich ophielden op één grasveld."

Volgens Boomsma zullen de bruine mieren in hun zoektocht naar voedsel in lange rijen huizen binnendringen.

Klimaatsverandering

Biologen zeiden woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS dat de klimaatsverandering debet is aan de verspreiding van de plaagmier. Door de gematigde klimaten voelen de mieren zich op steeds meer plekken thuis.

Volgens de biologen valt het met de grootte van de insecten wel mee. De in Gent (België) gesignaleerde mieren waren maar drie millimeter lang.

Potgrond

Sylvia Cremer, onderzoeker aan de Universiteit van Regensburg in Duitsland, weet hoe de insecten zich verspreiden. In een artikel waar NRC Next donderdag over schreef zegt zij: "Mensen verspreiden ze in potplanten tijdens bouwprojecten en tuinierswerk. Potgrond moet goed gecontroleerd worden, anders is het te laat om nog van de mier af te komen."