AMSTERDAM - Angstzweet van mensen heeft een specifieke geur, die ervoor zorgt dat personen in de directe omgeving ook tekenen van angst gaan vertonen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond met het zweet van skydivers.

De onderzoekers van Stony Brook University in New York depten ' angstzweet' van de oksels van 40 mensen die op het punt stonden om voor het eerst een skydive te maken. Ook verzamelden ze zweet van hardlopers die op een loopband stonden.

Uiteindelijk lieten de wetenschappers een grote groep proefpersonen ruiken aan de verschillende zweetmonsters, terwijl er op hetzelfde moment een scan van hun hersenen werd gemaakt.

Angstcentra

De chemische stoffen - oftewel feromonen - in het lichaamsvocht van de skydivers bleken een specifieke uitwerking te hebben op het brein van de proefpersonen. De mensen die roken aan het angstzweet, vertoonden een opvallend grote activiteit in de amygdala en de hypothalamus, twee hersendelen die bekend staan als de angstcentra van het brein.

Wanneer deelnemers aan het experiment echter roken aan het hardloperszweet, was er niets bijzonders te zien op hun hersenscans. De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het Britse tijdschrift New Scientist.

Besmettelijk

Volgens de wetenschappers bewijzen hun bevindingen dat de geur van angstzweet aanstekelijk werkt. "Hiermee demonstreren we voor het eerst een bewijs voor een menselijke feromonenalarm", aldus onderzoeksleidster Lilianne Mujica-Parodi in de Britse krant The Guardian. "Het onderzoek duidt erop dat emotionele stress letterlijk besmettelijk is."