AMSTERDAM - Mensen die net hun handen hebben gewassen, oordelen milder over misdaden van anderen, zo blijkt uit een Brits experiment.

Onderzoekers van Plymouth University lieten enkele tientallen proefpersonen hun mening geven over uiteenlopende misdaden in de film Trainspotting.

De hoofdrolspelers in het verhaal over een groep heroïneverslaafden stelen bijvoorbeeld geld, liegen in sollicitatiegesprekken, mishandelen een kat en doden een hond.

Handen wassen

De helft van de deelnemers aan het experiment mocht zonder voorbereiding naar de film kijken en oordelen over de misdaden. De andere proefpersonen moesten eerst hun handen wassen.

Opvallend genoeg bleek die wasbeurt een grote invloed te hebben op hun beoordelingsvermogen, zo meldt de Britse krant Daily Telegraph.

Fout

Na het kijken van de film waren alle proefpersonen weliswaar van mening dat de hoofdrolspelers 'fout' hadden gehandeld. Maar de mensen met gewassen handen veroordeelden de misdaden in de film minder hard en stelden lichtere straffen voor.

De volledige resultaten van het experiment worden deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science.

Rationele beslissing

Volgens de wetenschappers bewijst het experiment dat een moreel oordeel van mensen vaak op een irrationele manier tot stand komt. "Wanneer we een actie veroordelen, denken we vaak dat we een rationele beslissing nemen", zo verklaart hoofdonderzoekster Simone Schnall. "Maar misschien zijn we ons wel helemaal niet bewust van de manier waarop zo'n oordeel ontstaat."

De onderzoekster gelooft dat haar bevindingen ook gelden voor situaties in het dagelijks leven waarbij mensen moeten oordelen over anderen.

Rechtszaken

"Het lijkt erop dat we gemakkelijker misdaden van anderen accepteren als we onszelf hebben gewassen", aldus Schnall. "Als je er over nadenkt, heeft dat enge gevolgen voor rechtszaken waarin jury's moeten oordelen over misdaden van verdachten."