HOUSTON - De Amerikaanse spaceshuttle Endeavour is zondag veilig teruggekeerd op aarde. Het ruimteveer is ongeveer twee weken in de ruimte bij het internationale ruimtestation ISS geweest.

De spaceshuttle zou in eerste instantie in Florida landen. Dat mislukte door slecht weer. Het ruimtevaartuig moest daarom in de woestijn bij de luchtmachtbasis Edwards in Californië landen. Rond 22.25 Nederlandse tijd stond de Endeavour weer aan de grond.

De missie van het ruimteveer verliep problematisch. Het verblijf moest met een dag verlengd worden vanwege problemen bij de installatie van een urinefilter. Dat apparaat kan drinkwater winnen uit de urine van de bewoners van het ISS.

Met het systeem, dat inmiddels werkt, kunnen in de toekomst zes astronauten, in plaats van de huidige drie, voor langere tijd in het ruimtestation verblijven.

Een van de astronauten, de Amerikaanse Heidemarie Stefanyshyn-Piper, moest bij een ruimtewandeling bovendien machteloos toezien hoe haar gereedschapstas wegzweefde. Het object draait nu in een baan om de aarde.