AMSTERDAM - Nederland draagt 18,8 miljoen euro bij aan instrumenten voor een gigantische Europese telescoop. Dat laat de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (Nova) vrijdag weten.

Het bedrag is toegekend aan een samenwerkingsverband van verschillende universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven.

De optisch-infrarode telescoop moet volgens Nova het paradepaard van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) worden. De telescoop is namelijk de grootste in zijn soort. Waar hij komt te staan, is nog niet bekend.

ESO heeft al meerdere telescopen in Chili. Andere kandidaten voor de plaatsing zijn Argentinië en Spanje. "Op een hoge berg stoort de atmosfeer het beeld minder", legt een woordvoerder uit.

Hubble

Dat niet is gekozen voor een constructie die in de ruimte zweeft, zoals de Hubble-telescoop, heeft een logische verklaring.

"Een telescoop met een lengte van 42 meter krijg je de ruimte niet ingeschoten." De nieuwe telescoop kan volgens de woordvoerder vele malen verder kijken dan de Hubble-telescoop.

Melkwegstelsels

Met de telescoop moet onder meer het ontstaan van de eerste melkwegstelsels worden onderzocht. Naar verwachting is de kijker, met een prijskaartje van 950 miljoen euro, vanaf 2017 inzetbaar.

De subsidie gaat overigens niet naar de bouw van de telescoop, maar naar instrumenten die nodig zijn voor onderzoek.