AMSTERDAM - Een Amerikaanse wetenschapper heeft de grenzen van menselijke hardloopprestaties berekend. Op de honderd meter is er volgens zijn wiskundige model nog ruim 0,2 seconde winst te behalen, op de marathon nog ongeveer vier minuten.

Onderzoeker Mark Denny van Stanford University bestudeerde de vooruitgang in de recordtijden van honden, paarden en menselijke hardlopers sinds de negentiende eeuw.

Hij kwam tot de conclusie dat er een meetbare limiet zit aan de hardloopprestaties. Zo hebben honden en paarden al sinds de jaren zeventig nauwelijks nog records gelopen in beroemde races.

Mannen

De recordtijden van menselijke hardlopers zijn echter nog niet helemaal afgevlakt, zo blijkt uit zijn gegevens. Vrouwen zitten volgens Denny het dichtste bij hun maximale snelheid, bij de mannen is er nog iets meer ruimte voor verbetering. De resultaten van zijn studie staan deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Experimental Biology.

Wiskundige model

Met een wiskundige model heeft Denny berekend dat er op de honderd meter sprint voor mannen nog een winst van 0,23 seconde is te behalen, zodat het wereldrecord uiteindelijk kan uitkomen op 9,48 seconden.

De Jamaicaan Usain Bolt vestigde het huidige wereldrecord van 9,69 seconden op de afgelopen Olympische Spelen, maar hield op de laatste meters duidelijk in.

Gebrselassie

Uit de berekeningen van Denny zou verder blijken dat het wereldrecord op de marathon met vier minuten en 27 seconden kan worden aangescherpt tot een tijd onder de twee uur. Het huidige record staat op 2:03.59 uur en is gelopen door de Ethiopiër Haile Gebrselassie.

Bij de vrouwen zou de het marathonrecord van Paula Radcliffe (2:15.25 uur) al dichter in de buurt van de ultieme toptijd liggen. Het record kan volgens Denny maximaal met 2 minuten en 44 seconden worden verbeterd.

Bewondering

"Maar het feit dat er een limiet zit aan onze snelheid hoeft niets af te doen aan de bewondering die we tonen voor de prestaties van hardlopers", aldus Denny in de Britse krant Daily Mail. "De snelste vrouwen die vandaag de dag de 100 meter lopen, zouden de snelste mannelijke topsprinter in 1995 hebben verslagen.