AMSTERDAM - Het regelmatig schrijven van een dankbare brief aan een bekende, maakt mensen gelukkiger, zo blijkt uit een Amerikaans experiment.

Psycholoog Steven Toepfer van Kent State University in Ohio liet tientallen proefpersonen elke twee weken een persoonlijke brief schrijven aan iemand die hun leven op een positieve manier had beïnvloed.

De deelnemers aan het experiment moesten bij het verwoorden van hun gedachten wel rekening houden met een paar regels. Ze mochten zich in de brieven alleen op een positieve manier uiten, zonder clichés te gebruiken. Ook moest er dankbaarheid spreken uit hun schrijfsels.

Vragenlijst

Na het schrijven van een brief, gaven de proefpersonen steeds op een vragenlijst aan wat hun gemoedstoestand was. Uit de resultaten bleek dat de meesten zich gedurende het experiment steeds gelukkiger gingen voelen. Ruim 75 procent van de ondervraagden gaf zelfs aan na het experiment door te zullen gaan met het schrijven van de bedankbrieven.

Volgens onderzoeker Toepfer bewijst die uitkomst dat het niet moeilijk is om eigenhandig een gevoel van geluk te creëren. "Ik zag de gemoedstoestand van de proefpersonen na elke brief verbeteren", zegt hij. "Hoe meer ze schreven, hoe beter ze zich voelden."

Expressief schrijven

De psycholoog hoopt dat er door zijn onderzoek meer aandacht komt voor eenvoudige manieren waarop mensen hun gemoedstoestand kunnen verbeteren, zoals expressief schrijven.

"We hebben het in deze tijd zo veel rijker dan vorige generaties. We consumeren meer en beleven meer, en toch is een groot aantal mensen ongelukkig", aldus Toepfer. "Ik denk dat veel mensen op zoek zijn naar iets simpels dat ze kunnen doen om gelukkiger te worden."