AMSTERDAM - Duitse onderzoekers hebben aangetoond dat een specifieke verbinding in het menselijk brein voor een belangrijk deel bepaalt hoe avontuurlijk iemand is ingesteld.

De wetenschappers van de universiteit in Bonn maakten bij hun onderzoek hersenscans van enkele tientallen proefpersonen en legden hen daarna enkele stellingen voor om hun persoonlijkheid te bepalen.

De ondervraagden moesten bijvoorbeeld aangeven of ze zich herkenden in stellingen als: 'ik hou ervan om nieuwe dingen uit te proberen voor de lol' of 'ik blijf liever thuis dan dat ik op reis ga'.

Hippocampus

Uit de resultaten van de studie blijkt dat mensen met een avontuurlijke persoonlijkheid vaker beschikken over een goed ontwikkelde verbinding tussen twee gebieden in het centrum van de hersenen: de hippocampus en het ventrale striatum.

Het eerste hersendeel is vooral betrokken bij het opslaan en verwerken van nieuwe ervaringen. Het ventrale striatum staat bekend als een soort ' beloningscentrum' dat stoffen produceert die leiden tot positieve gevoelens. Mensen die beschikken over een goede verbinding tussen de twee hersendelen, hebben daarom waarschijnlijk meer plezier in het ondernemen van nieuwe activiteiten.

Voorste hersenkwab

De Duitse wetenschappers geloven dat ze met hersenscans kunnen aantonen dat ook andere hersenverbindingen een specifieke invloed hebben op de karaktereigenschappen van mensen. Zo bevestigden ze bij hun studie ook al het vermoeden dat een sterke verbinding tussen de voorste hersenkwab en het ventrale striatum leidt tot een meer beïnvloedbare persoonlijkheid.

Mensen met een dergelijke hersenstructuur voelden zich eerder aangetrokken door stellingen als ' ik wil de mensen in mijn omgeving zo veel mogelijk tevreden stellen.'

Erkenning

"Hoe sterker de connectie tussen de frontale kwab en het ventrale striatum, hoe groter het verlangen naar erkenning door de omgeving", zegt hoofdonderzoeker Bernd Weber. "En dat is niet onverwacht. Het is bijvoorbeeld al langer bekend dat mensen met een defect aan de voorste hersenkwab sociale normen vaker overtreden."