WARSCHAU - De schedel die drie jaar geleden in Noord-Polen werd aangetroffen is van Nicolaas Copernicus, de grondlegger van de moderne astronomie. Dat hebben Zweedse en Poolse wetenschappers donderdag bevestigd op basis van DNA-tests.

"We weten zeker dat de schedel, die in 2005 in de kathedraal in Frombork werd ontdekt, van Nicolaas Copernicus is", aldus een Poolse archeoloog. De DNA-tests werden uitgevoerd op twee strengen haar en een tand van de schedel.

Deze werden vergeleken met DNA-materiaal van een deel van een boek uit 1518, dat is geschreven door de Duitse astronoom en wetenschapper Johannes Stöffler. Copernicus had het boek jarenlang in zijn bezit.

Hoofdaltaar

De schedel was aangetroffen in het hoofdaltaar van de rooms-katholieke kathedraal.

De Poolse astronoom, wiskundige, arts en jurist Copernicus werd in 1473 geboren. Hij werd bekend door de heliocentrische theorie dat de planeten om de zon draaien.

Copernicus twijfelde lang over publicatie van zijn theorie, omdat deze tegen de leer van de rooms-katholieke kerk inging. Destijds dacht men dat de aarde het centrum van het zonnestelsel was.

Kerk

Door het voorwoord van de uitgever in het boek, dat het niet om de realiteit ging, maar het een theorie betrof, hield de kerk zich lange tijd gedeisd. In 1616 kwam het werk alsnog op de verboden boekenlijst van de kerk te staan.

Copernicus stierf in 1543 in Frombork. Zijn laatste rustplaats was tot nu toe een mysterie.