AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben een nieuw computermodel ontworpen dat berekent hoe lang vermiste drenkelingen op zee zullen overleven en wanneer reddingsacties kunnen worden gestaakt.

Het systeem van de universiteit in Portsmouth houdt rekening met talloze gegevens over de vermiste personen op zee, zoals hun geslacht, gewicht en kledingsoort.

Die informatie combineert het computermodel met weersvoorspellingen om te berekenen hoe lang de drenkeling zichzelf in leven kan houden.

Verenigde Staten

Op dit moment worden er in de Verenigde Staten al vergelijkbare computersystemen gebruikt om te bepalen waar een drenkeling naar toe zal drijven en in welk gebied reddingsploegen moeten zoeken. Het Engelse model berekent echter voor het eerst op een wiskundige manier wanneer vermiste mensen op zee niet meer zijn te redden.

De ontwerpers van het systeem beweren dat kustwachten daardoor sneller kunnen besluiten om een reddingsoperatie te beëindigen. Dat is volgens hen van groot belang, omdat er dan extra mankracht en materiaal vrijkomt voor zoektochten naar drenkelingen die nog wel in leven kunnen zijn.

Emotionele beslissingen

"Door dit nieuwe computermodel hoeven mensen straks geen zware emotionele beslissingen meer te nemen over het tijdstip waarop ze een zoektocht naar drenkelingen zullen stoppen", zo verklaart hoofdonderzoeker Mike Tipton.

"Als het model voorspelt dat een slachtoffer niet langer kan overleven, dan kan het reddingsteam de zoektocht meteen staken. Dat zal de kustwacht tijd en mankracht besparen. En het systeem zorgt er ook voor dat het kustwachtpersoneel niet langer dan nodig wordt blootgesteld aan het gevaar dat gepaard gaat met de zoekacties."

De onderzoekers zullen hun computermodel eind 2009 voor het eerst in de praktijk testen in samenwerking met de kustwacht in de Amerikaanse staat Connecticut.