AMSTERDAM - De Braziliaanse regering wil 'vergeten' stammen in het regenwoud opsporen met vliegtuigen die zijn uitgerust met een lichaamswarmtesensor.

De vliegtuigen zullen worden gebruikt door onderzoekers van Funaï, een overheidsorganisatie die zich bezig houdt met de bescherming van geïsoleerde bevolkingsgroepen in Brazilië.

Door de leden van de stammen aan de hand van hun lichaamswarmte op te sporen vanuit de lucht, kunnen nieuwe reservaten in kaart worden gebracht, zonder dat de bewoners van de gebieden worden gestoord.

Antenor Vaz, de voorzitter van Funäi, heeft het plan toegelicht aan persbureau Associated Press. "Dit is een geweldig nieuw middel om de stammen te helpen", zo verklaarde hij.

Indringers

Het grootste gevaar voor geïsoleerde stammen in het Amazonegebied zijn indringers uit de bewoonde wereld, zoals houthakkers die illegaal delen van hun leefgebied kappen. Maar ook mensen van hulporganisaties zoals Funaï kunnen de bevolkingsgroepen onbedoeld bedreigen door hen te besmetten met ziektes.

"Deze nieuwe methode maakt het mogelijk om stammen te lokaliseren zonder dat de leden het risico lopen om besmet te worden met een 'westerse' ziekte zoals de griep waartegen ze geen antistoffen hebben", zo verklaarde Fiona Watson van Survival International, een internationale organisatie voor de bescherming van geïsoleerde stammen.

Trektochten

Volgens Watson was het tot nu toe alleen mogelijk om geïsoleerde stammen op te sporen door trektochten te maken door het regenwoud. "Maar dat was zoeken naar een speld in een hooiberg."