Resten uitgestorven pinguïn ontdekt

AMSTERDAM - Onderzoekers van de universiteit van Wellington in Nieuw-Zeeland hebben de resten ontdekt van een tot nu toe onbekende pinguïn-soort. Een van de onderzoekers heeft dit woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om de Waitaha-pinguïn. De soort is rond 1500 uitgestorven, tweehonderdvijftig jaar nadat de eerste Polynesiërs voet aan land hadden gezet. Doordat de Waitaha-pinguïn werd uitgeroeid, kreeg een andere soort, de geeloog-pinguïn, de ruimte om zich verder over Nieuw-Zeeland te verspreiden.

De geeloog-pinguïn is nu echter zelf een van de zeldzaamste soorten en wordt met uitsterving bedreigd. De laatste zevenduizend dieren leven in Nieuw-Zeeland. Er worden intensieve pogingen gedaan om uitsterving te voorkomen.

Afvalputten

Tijdens DNA-onderzoek van zeer oude botten van geeloog-pinguïns die zijn gevonden in afvalputten van de Maori's werden nog oudere botten gevonden, met afwijkend DNA. Op grond van nader onderzoek van de botten werd de uitgeroeide Waitaha-pinguïn 'gereconstrueerd'.

Volgens de onderzoekers is het uitsterven van de Waitaha en de daarop volgende verspreiding van de geeloog-pinguïn een duidelijk voorbeeld dat de ene diersoort zich veel beter aan andere omstandigheden weet aan te passen dan de andere.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie