AMSTERDAM - Astronaute Heidemarie Stefanyshyn-Piper heeft dinsdag tijdens een ruimtewandeling een gereedschapstas verloren. Zij liet de tas per ongeluk schieten en zag hulpeloos toe hoe die met alle spullen erin wegzweefde.

Een vetspuit in de tas was geploft, waardoor een camera en de handschoenen van de astronaute onder de smurrie kwamen te zitten. Toen ze die afveegde, ontsnapte de witte tas aan haar greep en raakte ze al haar andere gereedschap kwijt.

Eerder zagen Stefanyshyn-Piper en haar collega Stephen Brown al een schroef voorbij zweven, maar ze waren er te ver van verwijderd om die te pakken te krijgen.

Gevaar

"Geen idee waar die vandaan kwam", meldde zij aan de vluchtleiding. Mission Control was dinsdagavond nog bezig te onderzoeken in hoeverre het rondslingerende gereedschap gevaar kan opleveren voor deze en toekomstige ruimtevluchten.

Stefanyshyn-Piper en Brown moesten een scharnier zien los te krijgen. Doordat die klemt, kan een van de zonnepanelen die het internationale ruimtestation van energie voorziet, niet automatisch optimaal op de zon worden gericht. De ruimtewandelaars moeten het scharnier schoonmaken, smeren en van nieuwe lagers voorzien.