AMSTERDAM - De mens en de kangoeroe blijken meer overeen te hebben dan tot op heden werd gedacht. Wetenschappers hebben deze week geconstateerd dat de Australische kangoeroe vrijwel dezelfde genensamenstelling heeft als de mens.

Jenny Graves van het onderzoekscentrum voor Kangoeroe's in Australie ziet maar een paar verschillen tussen de samenstelling van de genen bij de buideldieren en de mens.

"Wij hebben een beetje meer van dit en zij hebben een beetje meer van dat, maar het zijn dezelfde genen en veel daarvan zitten in dezelfde volgorde", zegt zij in Melbourne tegenover persbureau Reuters.

De mens en de kangoeroe waren 150 miljoen jaren geleden familie van elkaar. Het buideldier kent zijn oorsprong in China, zeggen de onderzoekers.

Voortijdig einde

In Australië wordt al jaren onderzoek gedaan naar de gebruiken, de genen en het afweersysteem van de kangoeroe. In 2004 leek een voortijdig einde aan het project te komen, toen de onderzoekers geen financiële middelen hadden om verder te werken.

Dankzij een financiële injectie van het Nationale Instituut van gezondheid konden de onderzoekers hun werk vervolgen.

Reuzenkangoeroe

Ondanks een gezamenlijk historie hebben de mens en de kangoeroe niet altijd op goede voet samengeleefd. Drie maanden geleden bleek uit Amerikaans onderzoek dat de mens de prehistorische reuzenkangoeroe (120 kilogram) heeft uitgeroeid.

Dat moet zo'n 41.000 jaar geleden gebeurd zijn.