AMSTERDAM - Vrouwen die op zoek zijn naar een kortstondige relatie vallen vaker voor mannen met littekens in hun gezicht. Dat hebben Britse wetenschappers aangetoond.

Gek genoeg hebben vooral littekens die worden geassocieerd met geweld een grote aantrekkingskracht op vrouwen, zo blijkt uit het onderzoek van de universiteiten in Liverpool en Stirling.

De onderzoekers vroegen 220 proefpersonen om een groot aantal foto's van mannen en vrouwen te beoordelen op aantrekkelijkheid. Op sommige van de gefotografeerde gezichten waren littekens aangebracht met de computer.

Bewerkte foto's

De vrouwelijke proefpersonen voelden zich opvallend vaak aangetrokken tot die bewerkte foto's, vooral als ze moesten aanwijzen met wie ze graag een kortstondig avontuurtje zouden willen beleven.

"Deze resultaten bewijzen dat littekens onder bepaalde omstandigheden waardevolle informatie over ons kunnen verstrekken", aldus hoofdonderzoeker Rob Burriss in de Britse krant Daily Telegraph. "Het idee dat een litteken je sociale waarde altijd naar beneden haalt, blijkt niet waar te zijn."

Impulsieve persoonlijkheid

De onderzoekers geloven dat vrouwen vaak vallen voor gehavende gezichten, omdat littekens een bewijs kunnen vormen voor mannelijk gedrag en een impulsieve persoonlijkheid.

Littekens zijn echter niet altijd voordelig voor mannen. Toen de vrouwelijke proefpersonen tijdens het foto-experiment een partner moesten kiezen voor een langdurige relatie, verloren de gezichten met littekens hun aantrekkingskracht.

Acné

Ook hadden sommige littekens juist een negatieve uitwerking op vrouwen. "Littekens die op ziektes wijzen zoals sporen van acné en chirurgische incisies suggereren dat je een verzwakt immuunsysteem hebt", aldus Burriss. "Daarom worden ze over het algemeen negatiever beoordeeld dan andere littekens."

Uit het experiment blijkt verder dat mannen zich bij het beoordelen van vrouwengezichten niet of nauwelijks laten beïnvloeden door littekens.