WAGENINGEN - Het is mogelijk een voedingssupplement te maken uit menselijke darmbacteriën en het kaf van vlas. Dat supplement helpt tegen overgangsklachen als opvliegers en botontkalking en vermindert waarschijnlijk ook de kans op borstkanker.

Dat heeft levensmiddelentechnoloog Karin Struijs van de Wageningen Universiteit ontdekt. Zij promoveert deze maand op haar onderzoek.

Struijs vond uit dat een stof in het kaf van vlas in de darmen wordt omgezet in een soort zwakke namaakhormonen. Vervolgens heeft zij darmbacteriën zo bewerkt, dat deze omzetting al in het laboratorium kan gebeuren.

Darmen

Vlas, maar ook brood en koffie, bevatten zogenoemde lignanen. Deze stof wordt in de darmen door bacterieën omgezet in entodoriol en enterolactone, namaakhormonen die de effecten van de overgang temperen.

De mate waarin de namaakhormonen vrijkomen, is afhankelijk van de samenstelling van de darmflora en kan dus van persoon tot persoon verschillen. Daarom bewerkte Struijs darmbacteriën zodanig, dat ze al in het laboratorium hun werk doen, zodat van de werkzame stof een voedingssupplement gemaakt kan worden.

Vezels

Van vlaszaad was al bekend dat het goed is voor de gezondheid. In natuurvoedingswinkels is het volop te koop als lijnzaad. Veel mensen gebruiken lijnzaad wegens het grote aantal vezels om verstopping te lijf te gaan.

Volgens de promovenda is nader onderzoek nodig om te bezien of een voedingssupplement uit kaf van vlas en darmbacteriën zonder nadelen de maag kan passeren.