AMSTERDAM - Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mannen en vrouwen vaker overlijden bij een harttransplantatie van de andere sekse, dan wanneer zij een donorhart krijgen van een seksegenoot.

Waarom de kans op overlijden groter is bij een hart van de andere sekse is niet helemaal duidelijk. De wetenschappers, die de patiënten analyseerden tussen 1998 en 2007, vermoeden dat het te maken heeft met de grootte van het hart. Mannen beschikken over een groter hart.

Ook zouden hormonale factoren een rol kunnen spelen.

Onderzoek

Patiënten die een donorhart krijgen van de andere sekse hebben 15 procent meer kans op overlijden, blijkt uit onderzoek onder ruim 18 duizend mensen. De resultaten werden bekend gemaakt bij een bijeenkomst van de Amerikaanse Hartstichting in New Orleans, meldt persbureau Reuters.

Vooral bij de implantatie van een donorvrouwenhart bij een man wordt het orgaan vaak afgestoten.

Keuze

Met de resultaten willen de onderzoekers bewerkstelligen dat chirurgen bij de keuze tussen een mannen- en een vrouwenhart voortaan kiezen voor het orgaan van dezelfde sekse.

In de Verenigde Staten worden jaarlijks zo'n tweeduizend harttransplantaties uitgevoerd. In driekwart van de gevallen is de patiënt een man, meldt de Hartstichting. Vijf jaar na de transplantatie leeft nog 72 procent van de mannelijke patiënten. Bij de vrouwen is de overlevingskans met een donorhart lager: 68 procent.

Reactie

In een reactie tegenover de Los Angelos Times zegt Jon Kobashigawa, die zich op het Ronald Reagan UCLA Medisch Centrum bezig houdt met harttransplantatie: "Organen zijn schaars, dus wij zullen bij operaties altijd het eerstvolgende gezonde orgaan transplanteren."

Bijkomend probleem is dat er haast geboden is bij een harttransplantatie. Een gezond hart kan maar zes uur buiten een lichaam blijven functioneren.