AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt waarom hartaanvallen en beroertes meestal voorkomen in de vroege uurtjes. Het zou te maken hebben met de lage activiteit van stamcellen in de bloedvaten.

Het team van de Emory University zegt dat de activiteit van deze cellen het laagst is in de vroege uren van de ochtend. Zij deden gedurende een periode van 24 uur een test met twaalf kerngezonde vrijwilligers. De bloedvaten van de testpersonen van middelbare leeftijd werden om de vier uur geanalyseerd.

Zij constateerden dat de samenstelling van bloedvaten op verschillende tijdstippen van de dag verandert. In de ochtenduren bleken de bloedvaten minder goed in staat om te ontspannen, wat de kans op problemen verhoogt.

Midden in de nacht bleken de cellen het meest actief, wat de kans op een hartaanval sterk reduceert.

Begrijpen

Ellen Mason, werkzaam bij de Britse Hartstichting, zegt in een reactie tegenover de BBC: "Het is al langer bekend dat het aantal mensen met hartaanvallen een piek laat zien in de ochtenden. Onderzoekers proberen al lange tijd te begrijpen wat de oorzaak kan zijn van de toename op die tijd van de dag."

De uitkomsten van de studie worden gepresenteerd op een conferentie van de Amerikaanse Hartstichting.