ROTTERDAM - Duizenden kinderen die al vanaf dat ze foetus waren worden gevolgd in het Erasmus MC, krijgen als ze vijf zijn een uitgebreid vervolgonderzoek. Daarbij staat centraal waarom het ene kind gezondheids- of gedragsproblemen ontwikkelt en het andere niet.

Dit onderzoek Focus op 5 vindt plaats in een nieuw onderzoekscentrum in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Prinses Máxima opent woensdag samen met een stel kinderen dit centrum. Focus op 5 is een nieuwe fase van het grootschalige project Generation R.

Sinds 2001 nemen promovendi en onderzoeksmedewerkers bijna 10.000 Rotterdamse kinderen, en hun moeders, vanaf de zwangerschap tot het 18e levensjaar onder de loep.

Ook verloskundigen en consultatiebureaus dragen allerlei gegevens aan. Dit alles leverde al tientallen publicaties in medische tijdschriften en ontelbare onderzoeken op. Momenteel promoveren dertig deskundigen op deelonderwerpen.

Nieuwe groeicurves

Op basis van 25.000 echo's die tijdens de zwangerschappen zijn gemaakt, ontwikkelt Generation R nieuwe groeicurves voor verloskundigen. Momenteel werken zij met een oudere groeilijn gebaseerd op een Engelse onderzoeksgroep. "Met de curve, die we specifieker kunnen maken voor verschillende etnische groepen, zullen we veel beter in staat zijn problemen te signaleren", licht directeur Vincent Jaddoe van Generation R toe.

Generation R, een uniek onderzoek onder moeders en kinderen in Nederland, leert deskundigen veel over allerlei etnische groepen. Aan dit wetenschappelijke project nemen namelijk 130 nationaliteiten deel en de groep is daarmee een goede afspiegeling van de samenleving.

In de loop der jaren bleek onder meer dat Surinaamse baby's doorgaans kleiner zijn bij hun geboorte en dat Turkse moeders relatief vaker roken.

Leervermogen

Met het nieuwe onderzoekscentrum kan het Erasmus MC weer een stapje verder gaan. Eerdere onderzoeken vonden wel eens provisorisch in gangen, achter dozen plaats. In de nieuwe ruimte worden met moderne middelen het leervermogen, de gedragsontwikkeling en de longen en luchtwegen van kinderen bekeken.

Ze krijgen een lichaamsscan die het vet en de botten in beeld brengt. Een echo geeft meer informatie over hart en nieren. Verder worden aderen onderzocht.

De moeders ondergaan een vergelijkbaar traject. De vaders blijven nu nog uit beeld. Jaddoe hoopt dat het Erasmus MC daar in de toekomst verandering in kan brengen.