ROTTERDAM - Een internationale groep onderzoekers, onder leiding van dr. Rogier Hintzen, verbonden aan het Erasmus MC, heeft een nieuw gen gevonden dat betrokken is bij de ontwikkeling van multiple sclerose (MS).

Deze vondst is volgens de onderzoekers een doorbraak omdat het gen een rol speelt bij de aftakeling die optreedt in de loop van de ziekte. Het Erasmus MC heeft dit maandag bekendgemaakt.

MS is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, die bij patiënten leidt tot verlammingsverschijnselen en in veel gevallen tot invaliditeit.

Bij het ontstaan van de ziekte spelen zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol. Zo hebben kinderen van patiënten met MS een twintig keer hogere kans de ziekte te ontwikkelen.

Hersens

Genen die eerder met MS in verband zijn gebracht, zijn gerelateerd aan het afweersysteem. Het nieuw ontdekte gen zit echter in de hersens en het ruggemerg zelf en heeft een belangrijke functie bij het onderhoud van het zenuwstelsel.

Dit draagt bij aan het bewijs dat beschadiging van zenuwcellen bij MS een rol speelt. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.