AMSTERDAM - De astronauten van de spaceshuttle Endeavour gaan het ruimtestation ISS opnieuw inrichten. Ze brengen extra slaapcompartimenten, fitnessapparatuur, een koelkast, een toilet en een waterfiltersysteem naar het station.

De verbouwing van het ISS is nodig, omdat er vanaf volgend jaar mei meer astronauten in zullen verblijven. Het aantal full-time plekken wordt opgeschroefd van drie naar zes.

De nieuwe inrichting wordt deze week de ruimte in gelanceerd met de spaceshuttle Endeavour. Na aankomst zal de zevenkoppige bemanning van het ruimteschip alle meubels en apparaten in het ruimtestation monteren.

Wetenschappelijk onderzoek

De extra werk- en verblijfsplekken moeten leiden tot meer wetenschappelijk onderzoek aan boord van het ISS. Nu wordt er slechts 10 uur per week onderzoek gedaan, straks wordt dat volgens de NASA 35 uur per week. Dat komt vooral omdat de onderhoudswerkzaamheden in het 10 jaar oude ruimtestation vanaf mei verdeeld kunnen worden over meer astronauten.

Onderhoudsklussen

"De meeste tijd van hun verblijf besteden de bewoners nu aan onderhoudsklussen", verklaarde Mike Suffredini, de onderzoeksleider van het ISS tegenover persbureau AP. "En dat zal in de toekomst alleen maar erger worden als het station ouder wordt."

Meer mensen aan boord van het ISS, betekent echter ook dat er meer voorraden nodig zijn. Naast de extra meubels en faciliteiten voor astronauten, wordt er daarom een bijzonder waterfiltersysteem geïnstalleerd dat condens en de urine van de bewoners kan omzetten in drinkwater.

Drinken

Het eerste water dat wordt geproduceerd door het systeem zal nog worden teruggebracht naar de aarde voor een uitgebreide test. Pas daarna gaan de astronauten het ook daadwerkelijk drinken.

"Dit systeem is essentieel voor de uitbreiding van 3 naar 6 mensen", verklaarde Christopher Ferguson, de commandant van de Endeavour. "Het is misschien een afstotend concept, maar er komt een dag dat we op aarde ook dit soort systemen nodig zullen hebben.

Zelf vertrouwt Ferguson blindelings op de hygiëne van het filtersysteem. "Als ze mij wat van het water aan zouden bieden, zou ik het zeker durven op te drinken."