AMSTERDAM - Het slaapmechanisme van het menselijk brein wordt niet centraal aangestuurd. In plaats daarvan kunnen delen van je hersenen slapen, terwijl je zelf nog bij bewustzijn bent.

Dat schrijven Amerikaanse slaapwetenschappers in een nieuw rapport.

De onderzoekers van Washington State University beweren dat individuele hersencellen uitgeput kunnen raken en in een staat van slaap kunnen belanden. Het slaperige gevoel dat 's avonds vaak opspeelt, zou er volgens hen dan ook op wijzen dat bepaalde delen van je brein al slapen.

Slaapcentrum

De nieuwe theorie wordt volgende maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Reviews/Neuroscience. De onderzoekers onderbouwen hun stelling met enkele bekende slaapverschijnselen die niet kunnen worden verklaard met de heersende opvatting dat je hersenen beschikken over één 'slaapcentrum' dat bepaalt wanneer je brein in slaap valt.

Bij mensen die slaapwandelen zijn de hersendelen die zorgen voor evenwicht bijvoorbeeld wakker, in tegenstelling tot andere delen van hun brein, zoals de gebieden die zorgen voor bewustzijn.

Ook zou de nieuwe theorie verklaren hoe het komt dat mensen bij het ontwaken meestal niet meteen helemaal wakker zijn.

Krueger

'Het duurt ongeveer 30 minuten voordat je volledig hersteld bent van een periode van slaap", zegt hoofdonderzoeker James Krueger op de wetenschappelijke nieuwssite Newswise. "Die tijd hebben verschillende zenuwgroepen nodig om langzaam op gang te komen."

Bij eerdere onderzoeken slaagden wetenschappers er al in om individuele hersendelen van proefpersonen kunstmatig in slaap te brengen, terwijl de rest van hun brein wel actief bleef.

"Als je slaap bekijkt als een proces dat zich in kleine stapjes verspreidt over het brein, dan kun je veel fenomenen en onderzoeksresultaten opeens verklaren", zegt Krueger.

"De oude opvatting dat het slaapproces centraal gestuurd wordt en al je hersendelen tegelijkertijd of bijna tegelijkertijd in slaap vallen, klopt gewoon niet. "