Wetenschappers uit Israël hebben een formule ontwikkeld waarmee ze de aantrekkelijkheid van gezichten op foto's kunnen optimaliseren.

De onderzoekers van Tel Aviv University kwamen tot hun formule door tientallen proefpersonen willekeurige pasfoto's van mannen en vrouwen met een cijfer te laten beoordelen op aantrekkelijkheid.

De scores werden daarna ingevoerd in een computer en vergeleken met gezichtsafmetingen van de personen op de foto's, zoals de grootte van hun neus, de lengte van hun kin en de afstand tussen hun ogen en oren.

Vergelijking

Met die gegevens slaagden de onderzoekers erin om tot een wiskundige vergelijking te komen, waarmee volgens hen elke pasfoto maximaal aantrekkelijk kan worden gemaakt - zonder dat de gefotografeerde persoon zijn identiteit verliest.

De bevindingen worden gemeld door de Amerikaanse nieuwswebsite ScienceDaily.

Kritiek

Er is veel kritiek op het Israëlische onderzoek, omdat schoonheid van oudsher wordt gezien als iets ondefinieerbaars en subjectiefs. Hoofdonderzoeker Daniel Cohen-Or gelooft echter dat aantrekkelijkheid ook op een wetenschappelijke manier kan worden vastgesteld.

"Schoonheid kan worden bepaald met wiskundige metingen en verhoudingen", verklaart hij. "Het kan worden gedefinieerd als de afstand tussen gezichtselementen die door de meeste mensen als aantrekkelijk wordt beschouwd.

Ik heb zelf geen oordeel over schoonheid. Voor ons zijn de bewerkte foto's gewoon een verzameling getallen en berekeningen."

Toepassingen

De onderzoekers verwachten dat hun onderzoek kan leiden tot praktische toepassingen, zoals een functie op digitale camera's waarmee de aantrekkelijkheid van gefotografeerde gezichten kan worden vergroot.

Ook plastisch chirurgen zouden de schoonheidsformule volgens de wetenschappers kunnen gebruiken om de effectiviteit van een ingreep te bepalen.