GRONINGEN - Mannen reageren feller op minachtende gezichtsuitdrukkingen dan vrouwen. Vrouwen reageren juist sterker op gezichtsuitdrukkingen van afkeer.

Dit blijkt uit onderzoek van hersenonderzoekers Marte Swart en Andre Aleman van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij publiceren hierover donderdag in het online wetenschappelijke magazine PLoS.

Met een minachtende gezichtsuitdrukking wil iemand gevoelens van morele superioriteit overbrengen. In tegenstelling tot afkeer is minachting echter altijd een uitdrukking die zich tussen mensen afspeelt.

Hiërarchisch

Ook is het een gevoel dat hiërarchisch van aard is, aldus de onderzoekers.

Swart en Aleman ontdekten via hersenscans dat mannen een sterkere reactie van de hersenen laten zien bij uitdrukkingen van minachting, terwijl de hersenen van vrouwen sterker reageren op gezichtsuitdrukkingen van afkeer.

Experiment

Ze voerden een experiment uit waarbij proefpersonen naar deze gezichtsuitdrukkingen keken, maar ook naar neutrale gezichtsuitdrukkingen.

Het gedeelte van de hersenen dat hierbij actief is, is in verband te brengen met de mate waarin iemand belang hecht aan maatschappelijke dominantie, stellen de onderzoekers.

Gevoeliger

Eerder al is duidelijk vastgesteld dat mannen hier over het algemeen gevoeliger voor zijn dan vrouwen. De resultaten van dit onderzoek geven voor het eerst aanwijzingen voor de neurobiologische onderbouwing van dergelijke verschillen tussen man en vrouw.