AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben aangetoond dat ruimteschepen met een magnetisch veld zijn te beschermen tegen de extreme straling die zal optreden tijdens een reis naar Mars.

De onderzoekers van het Amerikaanse Rutherford Appleton Laboratory (RAL) in Didcot bootsten ruimtestraling na met een kleine deeltjesversneller en slaagden erin om die straling te laten weerkaatsen op een magnetisch veld.

Het resultaat van het experiment is belangrijk nieuws voor ruimteorganisaties die in de toekomst bemande missies naar Mars willen lanceren. Het grootste obstakel voor zo'n reis is de extreme ruimtestraling waaraan astronauten langdurig zullen worden blootgesteld.

Zonnestormen

Gevaarlijk zijn vooral zogenaamde zonnestormen, waarbij geladen deeltjes van het zonoppervlak door het heelal worden geblazen. Volgens ruimtewetenschappers kunnen astronauten die langdurig worden blootgesteld aan dat fenomeen ernstig ziek worden en zelfs overlijden.

Maanreizigers

De aarde wordt tegen ruimtestraling beschermd door een groot magnetisch veld dat zich uitstrekt tot ver in de ruimte. Tot nu toe zijn alleen de maanreizigers van de Apollo-missies in de jaren zestig en zeventig buiten die zogenaamde magnetosfeer geweest. Maar omdat hun reizen maximaal acht dagen duurden, was de kans een zonnestorm mee te maken erg klein.

Bij een achttien maanden durende reis naar Mars zal een ruimteschip bijna zeker een keer in zo'n storm van extreme straling verzeild raken.

Volgens de onderzoekers van het RAL moeten toekomstige ruimteschepen daarom worden uitgerust met een eigen 'magnetosfeer'. Tot nu toe werd dat gezien als onmogelijk.

Gat

"Het idee bestond dat alleen een gigantisch magnetisch veld ter grootte van een planeet een gat in een zonnestorm kon maken", verklaarde onderzoeksleider Ruth Bamford tegen de BBC.

Zelf gebruikte ze bij haar experiment echter een simpele magneet om vergelijkbare straling te blokkeren. Bamford heeft daarom goede hoop dat ook een ruimteschip op die manier te beschermen is tegen zonnestormen, ook al zal dat volgens haar nog veel onderzoek vergen.

"We moeten uitzoeken hoe we een betrouwbaar en controleerbaar magnetisch veld kunnen maken. Het zal niet zo simpel zijn dat we een paar koelkastmagneten op de buitenkant van een ruimteschip kunnen plakken."