DEN HAAG - Theo Rasing heeft maandag in Den Haag de Prijs van Wetenschap & Maatschappij ontvangen. Rasing, hoogleraar natuurkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, wordt onderscheiden voor zijn onderzoek naar licht.

Rasing wordt gezien al een ware pionier in het ontwikkelen van nieuwe technieken om met licht piepkleine materialen te bestuderen en te manipuleren. Licht kan de computer tienduizend keer sneller maken, is de titel van het bekroonde onderzoek.

Uit handen van juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), kreeg Rasing een cheque ter waarde van 25.000 euro en bronzen beeld met als thema De Denker.

Het is de vierde keer dat de prijs wordt uitgereikt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij. Een stichting met die naam is opgericht in 1999 met als één van de doelstellingen de waardering voor wetenschap en wetenschappers te bevorderen. Ook is het de bedoeling dat de visie van wetenschappers een meer prominente rol in het maatschappelijke debat krijgt.