AMSTERDAM - Haat en liefde liggen ook in het brein dicht bij elkaar, zo blijkt uit een studie van Britse hersenonderzoekers.

De wetenschappers van het Britse University College hebben hersenscans gemaakt van enkele tientallen proefpersonen, terwijl die naar een foto keken van een persoon voor wie ze een diepe haat koesterden, zoals een ex-geliefde of een vervelende collega.

Eerder hadden de onderzoekers datzelfde experiment al uitgevoerd met mensen die juist naar foto's van hun geliefde keken.

Op die manier is precies in kaart gebracht welke hersengebieden actief zijn bij gevoelens van haat en liefde. De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS OnE.

Putamen

Opvallend is dat de hersenactiviteit bij de twee verschillende emoties grote overeenkomsten vertoont. Bij zowel haat en liefde worden de zogenaamde putamen en insulaire cortex actief.

De putamen is een gebied in het brein dat het lichaam voorbereidt op het ondernemen van actie. Bij verliefdheid zou dat nuttig kunnen zijn om de geliefde te beschermen, bij gevoelens van haat juist om een aanval in te zetten.

De insulaire cortex is een hersengebied dat wordt geassocieerd met gevoelens van pijn en verdriet, zoals jaloezie.

Minder actief

Toch is er ook een duidelijk verschil tussen de hersenactiviteit bij haat en liefde. Wanneer mensen naar een geliefde kijken, worden hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor logisch redeneren minder actief. Bij gevoelens van haat zijn diezelfde delen van het brein wel bij de les.

"In de liefde neem je blijkbaar afstand van je logische verstand en ga je blind voor iemand", aldus hoofdonderzoeker Semir Zeki in het Britse tijdschrift New Scientist. "Maar bij haat ben je heel berekenend bezig om te bepalen wat je volgende zet is."

Nu het hersenpatroon van zowel haat als liefde bekend is, kunnen hersenscans volgens de onderzoeker mogelijk als bewijsmateriaal dienen in de rechtszaal. Zo zou een scan volgens Zeki kunnen aantonen of een verdachte in een moordzaak gevoelens van haat of liefde voelde voor een slachtoffer.