UTRECHT - Het is de Utrechtse celbioloog Pankaj Dhonukshe gelukt om wortels te laten groeien op plekken waar normaal bladeren aan een plant zitten zitten. Dat heeft de Universiteit Utrecht dinsdag bekendgemaakt.

Met deze wetenschap kunnen planten worden ontworpen. Dit kan volgens de onderzoeker grote voordelen hebben voor de opbrengst en efficiëntie van de landbouw.

Volgens Dhonukshe speelt het plantenhormoon auxine een beslissende rol in de aansturing van stamcellen in een plant. Het hormoon bevordert de vorming van wortels en stuurt de groei van vruchten.

Auxine wordt vooral in jonge bladen, oftewel scheuten, aangemaakt en wordt daarna van cel naar cel naar de wortels getransporteerd.

Moleculaire schakelaar

In het onderzoek werd de moleculaire schakelaar voor het transport van auxine gevonden. Door deze schakelaar om te zetten konden de onderzoekers het transport van auxine naar de wortels verminderen. Hierdoor hoopte het hormoon zich op de plaatsen waar auxine werd aangemaakt en begonnen wortels te groeien op plaatsen waar normaal bladeren ontstaan.