WAGENINGEN - Planten die aantrekkelijk zijn voor insecten als rupsen, kunnen beter niet naast eiken, wilgen of populieren staan. De zweetlucht die deze bomen afscheiden verjaagt de sluipwesp, die de plantenetende insecten normaal gesproken aanvalt.

Dat blijkt uit onderzoek van Duitse en Wageningse wetenschappers. Volgens de onderzoekers overheerst de zweetlucht van de bomen het noodsignaal dat de aangevreten plant uitzendt.

Zo'n noodsignaal heeft ook een bepaald luchtje, dat zogenoemde lijfwachtinsecten aantrekt.

Plantenzweet

Plantenzweet ofwel isopreen is een gas, dat planten afscheiden als de temperatuur stijgt. Het is de meest voorkomende geurstof van planten in de atmosfeer.

Lang niet alle planten stoten een zweetlucht uit. Maar bomen en planten die dat wel doen, zullen meer gaan zweten door klimaatverandering.

Gen

De entomologen (insectendeskundigen) brachten een gen dat de isopreenproductie van een populier regelt over op zandraket, een onkruid dat zelf geen isopreen maakt.

Het bleek dat de plantenetende insecten geen last hadden van het plantenzweet. Evenmin haperde het geurende noodsignaal van de zandraket. Maar sluipwespen lieten het plantje links liggen.

Verband

De Duitse en Wageningse wetenschappers zijn de eersten die een verband hebben gelegd tussen plantenzweet en het gedrag van insecten. Zij publiceren hun bevindingen deze week in de online-editie van Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).