Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Magnetische spoel helpt wellicht tegen depressie

DEN HAAG - Een nieuwe medische techniek biedt mogelijk hoop aan mensen die lijden aan een depressie. Het gaat om een methode waarbij een magnetische spoel op de schedel wordt geplaatst om activiteit in de hersenen te stimuleren.
Door ANP

De Gezondheidsraad zegt maandag dat onderzoeksresultaten van de behandeling hoopgevend zijn. De techniek kan wellicht een aanvulling vormen op de bestaande behandelingsvormen voor depressie.

De therapie heet officieel transcraniële magnetische stimulatie (TMS). Er zijn gunstige effecten geconstateerd bij depressielijders bij wie medicijnen niet hebben geholpen, maar mogelijk dat het ook werkt bij mensen bij wie medicijnen wel effect hebben.

Hulpverleners

Voordat de behandelmethode breed zou kunnen worden ingezet, is verder onderzoek nodig schrijft de Gezondheidsraad aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Ook moet naar de kosten worden gekeken en hulpverleners dienen eerst een behandelingsrichtlijn te ontwikkelen.

Hoe magnetische stimulatie precies zijn werk doet is nog niet goed bekend. Er doen zich weinig of geen bijwerkingen voor. Er zijn verder aanwijzingen dat de techniek ook soelaas zou kunnen bieden bij hallucinaties ('stemmen horen') en mogelijk trillen kan tegengaan bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Aanbevolen artikelen