WAGENINGEN - De aanleg van grote windmolenparken in de Noordzee is goed voor het milieu maar levensgevaarlijk voor zeedieren. Dat stelt onderzoeksinstituut IMARES, onderdeel van de Wageningen Universiteit.

Windmolens staan op pijlers die in de zeebodem worden geslagen. Het heien maakt enorm veel lawaai, dat onder water ver draagt. Elke klap op een heipaal produceert tweehonderd decibel aan geluid.

Dat kan dodelijk zijn tot op ruim een kilometer afstand voor onder meer zeehonden en bruinvissen. De dieren kunnen letterlijk worden 'doodgeheid', stellen de wetenschappers. Ook vis-larven gaan dood aan te veel geluid.

Onderzoek

Het onderzoek was een opdracht van het Nederlandse Windmolenconsortium, dat bezig is met de bouw van windmolenparken op zee. Om schade aan zeedieren te voorkomen, worden nu voor het heien eerst ping-geluiden verspreid onder water.

Dieren hebben een hekel aan dat geluid en gaan er vandoor. Volgens de onderzoekers zijn dankzij die methode geen zeedieren gedood als gevolg van het heien.