AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben doormiddel van genetische manipulatie een groen fluorescerende kat gecreëerd. Het experiment moet bewijzen dat gentherapie veilig kan worden gebruikt bij de behandeling van erfelijke ziektes.

De kat met de naam 'Mr Green Genes' is geboren in het Audubon Nature Institute in New Orleans. Onderzoekers hebben voor de geboorte van het dier een fluorescerend gen van kwallen toegevoegd aan zijn DNA, zodat sommige delen van zijn lichaam nu groen oplichten in het donker.

Bij daglicht ziet de kat er exact hetzelfde uit als zijn soortgenoten die niet genetisch gemanipuleerd zijn. Het dier is volgens de wetenschappers volledig gezond en het experiment lijkt daarmee geslaagd.

Onschadelijk

"We wilden zeker weten dat we veilig een gen konden injecteren in een levende cel om het zich daarna te laten vermenigvuldigen", zegt hoofdonderzoeker Betsy Dresser op de website van de Amerikaanse nieuwszender MSNBC. " Het groen fluorescerende gen hebben we toegevoegd om te kunnen controleren of de techniek succesvol was. Het is totaal onschadelijk voor het dier."

Op het eerste gezicht geven alleen de neus ogen en oren van de kat licht. Maar volgens Dresser komt dat door de vacht van het dier. "Als je zijn vacht zou wegscheren, zou zijn hele lichaam oplichten."

Mensen

Het experiment met de kat kan volgens de onderzoekers mogelijk ooit leiden tot genetische behandelingen voor mensen met erfelijke ziektes. Dresser kan zelfs al een voorbeeld geven.

"Gezonde mensen hebben genen die insuline produceren. Als we die ooit kunnen injecteren bij mensen met suikerziekte, dan kunnen we hen genezen."