AMSTERDAM - Mensen die iets warms zoals een kop koffie vasthouden, zijn daarna milder en vriendelijker voor andere personen, zo blijkt een Amerikaans experiment.

Onderzoekers van Yale University organiseerden het experiment zonder dat de proefpersonen op de hoogte waren van het uiteindelijke doel. Ze vroegen een groep van 41 studenten om fictieve personages te beoordelen op basis van een neutrale beschrijving.

Naam opschrijven

Voordat de deelnemers de beschrijving kregen te horen, moesten ze echter een paar seconden een beker warme koffie of ijskoffie vasthouden - zogenaamd omdat de onderzoeksleider dan zijn handen vrij had om hun naam op te schrijven.

Al snel bleek dat de temperatuur van de beker invloed had op de gevoelens van de studenten jegens de fictieve persoon. De proefpersonen die de warme beker hadden vastgehouden typeerden het karakter uit de beschrijving als 'sociaal', 'genereus' en 'goed'. De mensen die een koude beker in hun handen hadden gehad, waren een stuk minder positief.

De resultaten van het onderzoek staan deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

IJszakken

Behalve het onderzoek met de bekers koffie, hebben de wetenschappers ook nog een experiment georganiseerd waarbij proefpersonen ijszakken en verwarmde kussens moesten vasthouden - zogenaamd om de producten te testen.

Na afloop mochten ze een presentje uitkiezen als dank voor hun deelname aan de test: een cadeau voor een vriend, of een drankje voor zichzelf.

Vriendelijker

De proefpersonen die de warme kussens hadden vastgehouden, toonden zich ook hier vriendelijker. Ze kozen vaker voor het cadeau waarmee ze hun vrienden konden verrassen.

Volgens hoofdonderzoeker Lawrence Williams is dat geen toeval. "Niet voor niets worden fysieke temperaturen vaak als metafoor gebruikt voor gevoelens", verklaart hij in de Washington Post. "Het laat zien hoe onze hersenen werken. Fundamentele omgevingsfactoren zoals hoe koud of warm iets aanvoelt kunnen een duidelijke invloed hebben op ons psychologisch welbevinden."