Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Megadam kan Noordpoolijs beschermen'

AMSTERDAM - Een Nederlands onderzoeker heeft een plan gelanceerd om het ijs op de Noordpool te beschermen met een gigantische dam.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Klimaatdeskundige Rolf Schuttenhelm pleit voor de aanleg van een ruim 300 kilometer lange dam in de Beringzee. Zo'n bouwwerk kan de omstandigheden voor ijsvorming op de Noordpool volgens hem aanzienlijk verbeteren.

Zijn plan is gepubliceerd op de website www.cleverclimate.org, een nieuw internationaal platform waarop wetenschappers grootschalige en vernieuwende plannen tegen de opwarming van de aarde kunnen lanceren.

Alaska

De dam van Schuttenhelm zou gebouwd moeten worden tussen St. Lawrence Island en het vasteland van Alaska en Siberië. Er zou dan in verhouding meer zoet water vanuit de rivier de Yukon naar de Noordpool kunnen stromen. En hoe minder zout zeewater is, hoe makkelijker het bevriest en hoe trager het smelt.

Het plan zou ijsvorming ook bevorderen, omdat de stroming in het Noordpoolwater lokaal afneemt door de plaatsing van een dam. Verder zou de temperatuur van het water dalen, omdat er minder relatief warm water wordt aangevoerd vanuit de Stille Oceaan. Andere klimaatonderzoekers nemen het plan voor de zogenaamde St. Lawrence Dam serieus.

Interessant idee

"Dit is een interessant idee", zo reageerde de Amerikaanse wetenschapper Walt Meier van het National Snow and Ice Data Centre (NSIDC), dat toezicht houdt op de Beringzee.

"Dit plan kan zeker de genoemde impact hebben op het klimaat. Al zijn er mogelijk ook onvoorziene consequenties. Een dramatische verandering van de stroming in de Noordpool zou ook invloed kunnen hebben op de Stille Oceaan en de omliggende landen. Verder is het een behoorlijke financiële en technologische uitdaging. De Beringstraat is misschien smal, maar deze dam is nog steeds een stuk groter dan de gemiddelde dam."

Schuttenhelm vindt het vooral belangrijk dat de discussie over klimaatplannen wordt aangewakkerd. "Het is waar dat er nu nog te veel onzekerheden in het plan zitten. Maar we moeten wel over deze schaal van oplossingen durven nadenken. Als we niets doen, zijn de gevolgen enorm. Met dit plan wil ik vooral een open debat onder geschoolde klimaatonderzoekers uitlokken. En ik blijf natuurlijk een Nederlander. Ik heb vertrouwen in de mogelijkheden van dijken en dammen."

Aanbevolen artikelen