BILTHOVEN - Eens in de achttien jaar zal er een Elfstedentocht kunnen worden gehouden. Dat blijkt uit een publicatie vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Climatic Change.

Onderzoekers Hans Vissers en Arthur Petersen van het Planbureau voor de Leefomgeving baseren zich op gegevens over de gemiddelde temperatuur van de koudste periode en de maximale ijsdikte in de provincie Friesland.

Met de doorzettende klimaatverandering zal de kans op een Elfstedentocht naar verwachting sterk afnemen.

De berekening ligt wat moeilijk, omdat de Elfstedentocht alleen wordt gehouden als de ijsdikte op de hele route ten minste 15 centimeter is. Dat is een probleem door de grote hoeveelheid open water en de stroming onder bruggen. Verder zijn er organisatorische factoren, zoals het verwezenlijken van kluunplekken.

Ondergrens

De klimaatwetenschappers houden daarom een flinke slag om de arm. Vissers en Petersen noemen de ondergrens van eens in de zeven jaar en de bovengrens van eens in de 64 jaar. In de afgelopen eeuw had de Elfstedentocht volgens de berekeningen van het planbureau vier keer vaker georganiseerd kunnen worden: in 1939, 1979, 1987 en in 1996.

Het KNMI kwam trouwens in 2003 met de prognose dat de Elfstedentocht deze eeuw nog maar vier keer kan worden gehouden. Sinds 1909 is de Tocht der Tochten vijftien keer geschaatst. Henk Angenent was op 4 januari 1997 voorlopig de laatste winnaar van de wedstrijd over 200 kilometer.