AMSTERDAM - Opvallend veel mensen voeren wel eens een neptelefoongesprek of denkbeeldige sms-conversatie om een drukbezette indruk te maken op de omgeving. Dat blijkt uit een Britse studie.

De enquête van de Britse telefoonmaatschappij 3 wijst uit dat 42 procent van de ondervraagde vrouwen en 32 procent van de mannen wel eens ten onrechte de suggestie wekt met iemand te communiceren per mobiele telefoon.

Maar de neptelefoongesprekken komen meer voor bij jongere generaties. Van de jongeren tussen de 18 en de 24 jaar geeft maarliefst 74 procent toe wel eens een denkbeeldige conversatie per telefoon te voeren, zo meldt persbureau UPI.

Ontwijken

De meeste ondervraagden zeggen zich vooral schuldig te maken aan het misleidende gedrag terwijl ze op een openbare plek wachten op vrienden en de indruk willen wekken drukbezet te zijn. Maar ook het 'ontwijken van een conversatie' blijkt een belangrijke reden voor neptelefoongesprekken.

Volgens psychologe Patricia Wallace van de John Hopkins Universiteit in Baltimore heeft het gedrag vooral te maken met de menselijke drang om een goede indruk te maken op de omgeving.

Virtuele connectie

"Als je naar een café gaat en in je eentje zit, dan zegt dat iets over je", verklaart ze tegenover het Amerikaanse ABC News. "Omdat je liever niet wilt dat mensen denken dat je eenzaam bent, gebruik je een virtuele connectie om aantrekkelijker te lijken en de indruk te wekken dat je actief bezig bent met anderen.

Maar neptelefoongesprekken worden volgens Wallace niet alleen gebruikt als sociaal excuus. Vooral mannen gebruiken een denkbeeldige conversatie volgens de psychologe soms ook om hun telefoon als een soort statussymbool te kunnen tonen.

"In sommige ontwikkelingslanden zijn er zelfs mensen die neptelefoons kopen, zodat ze iets hebben om mee te pronken naar anderen."