Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Weinig Nederlanders stammen af van boeren'

LEIDEN - Slechts weinig Nederlanders stammen af van boeren. Dit is de belangrijkste conclusie uit het experiment 'Het Genoom van Nederland' in het kader van de landelijke oktober Kennismaand.
Door ANP

Aan de hand van DNA-onderzoek van wangslijm onder ruim tweehonderd scholieren hebben wetenschappers de afkomst van Nederlanders in kaart proberen te brengen. De resultaten zijn zaterdag in Naturalis in Leiden bekendgemaakt.

Volgens de analyses is 77,5 procent 35.000 jaar geleden in de Oude Steentijd als jager/verzamelaar West-Europa binnengekomen. Slechts 20 procent kwam 7000 jaar geleden als boer in de Nieuwe Steentijd Nederland binnen. Dit betekent volgens de onderzoekers dat er maar een beperkte immigratie van boeren is geweest op de overgang van de Oude naar de Nieuwe Steentijd.

De Nederlandse jagers die al in ons land leefden hebben de leefstijl van de nieuwkomers overgenomen.

Immigratie

Dat mensen in het zuidwesten van Nederland in een ander tijdperk naar ons land zijn gekomen dan bewoners in het noorden is niet gebleken. De onderzoekers hebben geen verschillen in het DNA-profiel gevonden van Zeeuwen of Groningers en Friezen die zouden wijzen op verschillende periodes van immigratie.

Het Nederlandse onderzoek sluit aan bij een mondiaal project dat de migratie van de mens in kaart brengt toen zij zich zo'n 60.000 jaar geleden vanuit Afrika over de wereld verspreidden.

Aanbevolen artikelen