AMSTERDAM - De evolutie van de mens is tot stilstand gekomen, zo concludeert een gerenommeerde Britse geneticus. Professor Steve Jones van het University College in Londen presenteerde zijn opmerkelijke visie deze week in een lezing met de titel 'De menselijke evolutie is voorbij'.

Jones baseert zijn voorspelling op het feit dat de belangrijkste voorwaarden voor een evolutieproces niet meer aanwezig zijn in de menselijke samenleving. Zo is er volgens de professor zeker in het westerse wereld geen sprake meer van natuurlijke selectie. "Vroeger stierf de helft van onze kinderen voor de leeftijd van 20 jaar", zo verklaart hij in de Britse krant The Independent.

"Nu wordt 98 procent ouder dan 21 jaar. Onze levensverwachting is zo goed dat we gemiddeld maar twee jaar langer zouden leven als we alle ongelukken en ziektes zouden kunnen uitbannen. Kortom: de dood is al lang geen vorm van natuurlijke selectie meer."

Jonge vaders

Als andere oorzaak van de 'evolutiestop' noemt Jones de jonge leeftijd waarop mannen gemiddeld vader worden in vergelijking tot vroeger. Volgens de geneticus is er bij jong vaderschap een kleinere kans op genetische foutjes bij het kind.

Evolutie heeft namelijk juist baat bij genetische veranderingen. Die mutaties bieden soms toevallig voordelen bij de 'overlevingsstrijd' van mens of dier en leiden zo tot nieuwe eigenschappen. "Maar er zijn verrassend genoeg steeds minder oude vaders", zegt Jones. "En dat leidt tot minder mutaties."

Futuristisch wezen

De mens van de toekomst zal volgens de professor dan ook niet uitgroeiend tot een futuristisch wezen. Ook wijst hij spectaculaire voorspellingen over een splitsing van het menselijke ras van de hand. "Het is onnodig om bezorgd te zijn over de utopische samenleving. Je leeft er - zeker als je in de westerse wereld woont - eigenlijk nu al in."