AMSTERDAM - India zal op 22 oktober de eerste lokaal gebouwde raket lanceren. Het wordt tevens de eerste onbemande missie naar de maan voor het land, zo liet het hoofd van het project op dinsdag weten.

"Als er ook maar enig uitstel is, dan zal het door de weersomstandigheden komen. Verder voorzien we geen moeilijkheden", vertelt projectleider Annadurai aan persbureau Reuters.

De lancering was al eerder gepland voor april, maar werd uitgesteld vanwege een aantal technische mankementen. De missie heeft nu een marge om gelanceerd te worden tussen 20 oktober en 28 oktober en zal vertrekken vanaf een stadje in zuidelijk India.

Zes andere landen, inclusief de Verenigde Staten, zijn direct betrokken bij het project. De missie kost gemiddeld zo'n 80,8 miljoen dollar (ongeveer 60 miljoen euro).

Onderzoek

Met de missie wil India een driedimensionale atlas van de maan samenstellen met apparatuur die van een grote afstand data kan vastleggen om de chemische en minerale samenstelling van het oppervlak in kaart te brengen.

Ondanks de beperkte sponsoring van het project gebruikt India een ver ontwikkeld ruimteprogramma bestaande uit satellieten, raketten en dataverwerkingscentra.

De eerste bemande vlucht voor India staat gepland in 2014. Als onderdeel van de voorbereidingen van die missie heeft het land in januari 2007 al vier satellieten op een raket gelanceerd, inclusief één die al snel terug naar aarde werd gehaald.

Satellieten

Het Indiase ruimtevaartprogramma begon als een wetenschappelijk onderzoek, maar haalt nu meer geld binnen met commerciële vluchten. Minimaal zestien Indiase satellieten cirkelen momenteel om de aarde om televisiestations, weerinstituten en geologische onderzoekscentra van informatie te voorzien.

De zeven Indiase satellieten die de aarde observeren zijn het grootste aantal ter wereld.

Concurrentie

Toch loopt het Indiase ruimtevaartprogramma achter op Aziatische rivaal China dat in 2003 het derde land werd na de Verenigde Staten en Rusland om een man de ruimte in te sturen.

China vierde de voltooiing van hun eerste ruimtewandeling vorige maand, omdat deze door de Chinese leiders als een grote overwinning op het gebied van ruimtevaart werd gezien.