AMSTERDAM - De topman van NASA wil een groep astronauten maandenlang in isolatie op de maan laten doorbrengen, om zijn organisatie voor te bereiden op een Marsmissie.

Michael Griffin heeft zijn plannen voor de oefening deze week gepresenteerd op het International Astronautical Congress in Glasgow. Volgens de NASA-directeur hebben astronauten nog te weinig ervaring met langdurige ruimtemissies om in de nabije toekomst al een reis naar Mars te maken.

Griffin stelt daarom voor een Marsmissie te simuleren op de maan, waarbij het internationale ruimtestation ISS wordt gebruikt als 'nepruimteschip'. Volgens het plan zullen de astronauten eerst acht maanden in het ruimtestation verblijven - dat is net zo lang als de reis naar Mars zou duren.

Uitrusting

Vervolgens worden ze naar de maan gebracht om het verblijf op de rode planeet te simuleren. Ze moeten daar negen maanden lang in isolatie doorbrengen met uitsluitend de uitrusting die ze in één ruimteschip kunnen meenemen.

Als de astronauten die proef hebben doorstaan, wordt oefening afgesloten met een tweede periode in het ISS om de terugreis van Mars naar de aarde na te bootsen.

"De totale ervaring van de mensheid met ruimtemissies op de maan bestaat uit minder dan 27 werkdagen", zo verklaarde Griffin tegen het Britse tijdschrift New Scientist. "Dat is te weinig. Als we dit experiment niet kunnen volbrengen, zijn we nog niet klaar voor een missie naar Mars."