ROTTERDAM - Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum hebben twee nieuwe genen voor jicht ontdekt. Personen met deze genvarianten blijken tot 70 procent meer risico op de gewrichtsaandoening te hebben.

Dat komt naar voren uit onderzoek van het Rotterdamse ziekenhuis. De onderzoekers publiceren hun resultaten woensdag in het wetenschapstijdschrift The Lancet.

De vondst is van belang voor het beter begrijpen van het ontstaan van jicht, meldt het Erasmus MC. Jicht is een pijnlijke ontsteking die ontstaat door afzetting van urinezuurkristallen in een gewricht, meestal in de grote teen.

Het komt voor bij ongeveer 225.000 volwassenen in Nederland.

Genvarianten

De onderzoekers vonden dat personen met bepaalde genvarianten een hogere kans hadden op het krijgen van jicht. De nieuwe genvarianten, genaamd ABCG2 en SLC17A3, komen vaak voor: respectievelijk bij één op de tien en één op de twee personen.

Personen met één van deze genvarianten hadden een tot 70 procent hoger risico op jicht.

Onderzoek

De onderzoekers deden hun bevindingen op basis van grootschalig onderzoek binnen Rotterdam en twee grote Amerikaanse onderzoeken, waaraan in totaal meer dan 25.000 mensen meededen. De nieuwe genen zijn vermoedelijk betrokken bij de uitscheiding van urinezuur door de nieren.

Medicatie

Volgens professor Jacqueline Witteman van het Erasmus MC kan de ontdekking van deze genen belangrijke consequenties hebben voor het beter begrijpen van het ontstaan van jicht. Op den duur kan dit leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicatie voor de behandeling van de aandoening.