AMSTERDAM - De ruimtesonde Phoenix van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op Mars twee mineralen gevonden die er op duiden dat vroeger op die plek water moet zijn geweest. Dat hebben wetenschappers maandag bekendgemaakt.

De aangetroffen mineralen, calciumcarbonaat en een filosilicaat, vormen normaal gesproken niet zonder de aanwezigheid van vloeibaar water.

De Phoenix landde in mei op de Arctische vlakten van de Rode Planeet voor een missie van drie maanden om te bestuderen of het milieu op Mars geschikt is voor microbiotisch leven. Een van de belangrijkste vragen die de sonde moest beantwoorden was of het ijs op de planeet ooit gesmolten is geweest.

Sneeuw

Ook hebben de onderzoekers vastgesteld dat het sneeuwt op Mars. Wetenschappers vermoedden al langer dat het kan sneeuwen op Mars. Dankzij de Phoenix is nu vastgesteld dat er inderdaad sprake is van sneeuwval, in de buurt van de poolcirkel op de planeet.

Kort geleden verlengde NASA de missie van de Phoenix tot het einde van het jaar, afhankelijk van hoe lang de sonde het kan overleven.