RIO BRANCO/BRASILIA - De Braziliaanse Amazone heeft in augustus zeker 756 vierkante kilometer bos verloren door onder meer houtkap en verbranding. Dat is in vergelijking met de maand juli een toename van 133 procent.

Het Braziliaanse instituut voor milieu en ruimtelijke ordening (INPE) heeft dat maandag laten weten.

In vergelijking met de ontbossing in augustus 2007 rept het INPE van een toename van de ontbossing met 229 procent.

Stijging

In de twaalf maanden tot augustus dit jaar ging 8673 vierkante kilometer bos in de Braziliaanse Amazone verloren. Dat is vergelijking met de periode september 2006 - augustus 2007 een stijging van 83 procent.

De ontbossing was het grootst in de staten Pará (435 vierkante kilometer) en Mato Grosso (229 vierkante kilometer).

Alarm

Vorige week sloeg de Braziliaanse minister van Milieu Carlos Minc nog alarm over het gebrek aan daadkracht van bestuurders bij het bestrijden van de ontbossing.

Volgens Minc hebben burgemeesters en gouverneurs de controle op de ontbossing verminderd. Met het oog op de lokale verkiezingen van 5 oktober zouden de autoriteiten degenen die zich schuldig maken aan ontbossing niet tegen zich in het harnas willen jagen.

Minc is als minister van Milieu de opvolger van de in mei dit jaar opgestapte Marina Silva. In een interview zei Silva onlangs dat onder haar bewind in de periode van 2004 tot 2007 de ontbossing met 59 procent afnam.

Regenwoud

Het Amazoneregenwoud is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. Het grootste deel van het woud ligt in Brazilië (ongeveer 65 procent).

Veel bos heeft plaatsgemaakt voor onder meer weiden voor de extensieve veehouderij en soja- en suikerrietplantages.