AMSTERDAM - Vrouwen die hun haar blond laten kleuren, hebben daarna meer zelfvertrouwen, zo blijkt uit een onderzoek van Engelse wetenschappers.

De onderzoekers van Nottingham Trent University ondervroegen meer dan 200 vrouwen die hun haar recentelijk hadden geblondeerd.

Uit de antwoorden bleek dat hun nieuwe haarkleur grote invloed had op hun zelfvertrouwen. De meeste vrouwen gaven aan dat ze zich aantrekkelijker voelden en eerder op een man af durfden te stappen.

Opslag

Maar ze profiteerden naar eigen zeggen niet alleen in hun liefdesleven van hun blonde haardos. Na hun behandeling met waterstofperoxide vond ze het ook gemakkelijker om onrecht aan de kaak te stellen en opslag te vragen bij hun baas.

Volgens hoofdonderzoeker Mark Sergeant zijn de resultaten van het onderzoek representatief. "De meeste mensen denken dat het kleuren van je haar vooral met uiterlijk te maken heeft", stelt hij in de Engelse krant Daily Mail.

Significant

"Maar de veranderingen die we constateerden in het gedrag en de psychologie van de ondervraagden waren significant. Gemiddeld werd hun zelfvertrouwen gesterkt door hun gekleurde haar. En ze durfden om dingen te vragen, die ze normaal niet zo snel aan de orde zouden stellen."

Uit het onderzoek bleek verder dat de meeste vrouwen hun haar blonderen om 'meer op te vallen' en 'zichzelf opnieuw uit te vinden'.