AMSTERDAM - Amerikaanse veiligheidsdiensten testen een nieuw soort lichaamsscan die personen met vijandige bedoelingen zou kunnen aanwijzen.

Het apparaat met de naam MALINTENT meet de hartslag, huidtemperatuur en lichaamstaal van voorbijgangers. Bij een experiment van het Amerikaanse ministerie van 'Homeland Security' is de technologie voor het eerst getest op proefpersonen, zo meldt televisiestation FoxNews.

In Maryland liepen onlangs 140 betaalde vrijwilligers door een trailer die was uitgerust met camera's, een infrarood hittesensor en een laserdetector waarmee iemands hartslag op afstand kan worden gemeten.

De proefpersonen waren niet op de hoogte van de technologie. Wel kregen sommige deelnemers aan het experiment de opdracht om zich vijandig en misleidend te gedragen. Ze moesten bijvoorbeeld een nepwapen of nepbom in hun kleding verbergen.

Veelbelovend

De resultaten waren volgens het ministerie veelbelovend. Ruim 75 procent van de 'terroristen' werd door de scan ontdekt. "Door je op een persoon te focussen, hoef je niet per se het wapen te detecteren dat ze bij zich hebben", zo verklaarde projectleider Bob Burns.

"De scan analyseert je gedrag ten opzichte van gemiddelde statistieken. Als je door de deur loopt, wordt je reactie gemeten. En het gedrag van mensen is nu eenmaal een reactie op wat hun gedachtes zijn."

Concerten

De vraag is echter nog hoe de nieuwe technologie presteert onder realistische omstandigheden met echte terroristen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de mobiele scan wordt gebruikt op vliegvelden, maar ook voorafgaand aan massale bijeenkomsten zoals concerten en politieke toespraken.

Veel Amerikaanse journalisten vergelijken de technologie van MALINTENT met apparaten uit de sciencefictionfilm Minority Report, waarin misdadigers worden opgepakt voordat ze een misdaad hebben gepleegd.

Inschatting

Maar personen die door de nieuwe scan worden aangewezen, kunnen niet meteen worden aangehouden. Ze zullen volgens projectleider Burns alleen extra worden ondervraagd door veiligheidmensen. "Het apparaat voorspelt niet wie je bent en veroordeelt je niet, het maakt alleen een inschatting van de situatie. En alle data wordt daarna weer weggegooid."

Uiteindelijk zouden reizigers volgens Burns zelfs profiteren van de scan, omdat veiligheidsdiensten zich niet meer op objecten zullen richten. Het meenemen van flessen water en cosmetica aan boord van vliegtuigen kan daardoor mogelijk weer worden toegestaan.